Het VeranderCanvas helpt om doordacht te werken aan organisatieverandering. Dit begint met een bewuste intentie: je moet of wilt iets veranderen, vanuit noodzaak of ambitie. Met het VeranderCanvas werk je systematisch van idee naar aanpak, waarbij het zwaartepunt van het VeranderCanvas ligt op het stellen van een goede diagnose, aan de hand van het Veranderkrachtmodel.
Het proces om tot een VeranderCanvas te komen kan veel verschillende vormen aannemen. Welke vorm je eraan geeft, hangt af van de beschikbare tijd en de gewenste diepgang. Zo kan het gebruikt worden om relatief snel grip te krijgen op de verandering, maar biedt het ook ruimte om samen de diepte van de verandering op te zoeken.
In het boek ‘VeranderCanvas’ worden op praktische wijze, ondersteund met aansprekende voorbeelden, alle facetten van het werken aan verandering systematisch doorlopen en wordt op basis van de diagnose inzichtelijk gemaakt welke onderdelen aandacht behoeven bij het ontwerpen en implementeren van de verandering.
Boekinhoud
- Organisatieverandering: een introductie in de wereld van verandering binnen organisaties
- VeranderCanvas: een toelichting op de vier stappen uit het VeranderCanvas, met concrete vragen en voorbeelden:
• Stap 1: Veranderidee: inzicht in je verandering
• Stap 2: Context: de specifieke omgeving waarin de verandering plaatsvindt
• Stap 3: Diagnose: de mate waarin de organisatie in staat is de verandering te realiseren
• Stap 4: Aan de slag!: de aanpak om de organisatieverandering succesvol te realiseren - Werken met het VeranderCanvas: inzicht in de verschillende toepassingen van het VeranderCanvas
- Praktijkvoorbeelden van het VeranderCanvas: een aantal voorbeelden van het invullen van het Verandercanvas, gebaseerd op casuïstiek uit de praktijk
- Onderbouwd veranderen: praktische handvatten om besluiten te onderbouwen
- Na het VeranderCanvas: want dán begint het échte veranderen
- Engelse versie van het VeranderCanvas: voor internationaal opererende adviseurs, verandermanagers en veranderteams
Hoe kan ik werken met het VeranderCanvas?
Om met elkaar het VeranderCanvas in te vullen, kunnen verschillende soorten werksessies worden ingepland. Tijdens de werksessie(s) zoek je met je team de diepte van de verandering op. Je doorloopt alle stappen van het volledige VeranderCanvas en vult deze met elkaar in. TEN HAVE Change Management begeleidt en faciliteert regelmatig organisaties bij deze werksessies. Meestal is de totale duur 1,5 dag en wordt de totale werksessie in 3 (eventueel losse) dagdelen verdeeld:
- Dagdeel 1: Stap 1 en stap 2 van het VeranderCanvas, het Veranderidee en de Context.
- Dagdeel 2: Stap 3 van het VeranderCanvas, het stellen van de diagnose aan de hand van het Veranderkrachtmodel (evt. met behulp van het Veranderkrachtlaken).
- Dagdeel 3: Vanuit de gestelde diagnose nadenken over het ontwerp van de verandering.
Tijdens deze bijeenkomst worden verschillende werkvormen toegepast, zodat in kleine groepen gewerkt kan worden aan het invullen van het VeranderCanvas. Stap voor stap werk je hiermee toe naar een gedeelde aanpak voor jouw verandering. Het is van belang te starten met een goede ‘check-in’ om gezamenlijk helder te hebben waarom deze bijeenkomst plaatsvindt en welke perspectieven er leven. Door daarnaast te eindigen met een ‘check-out’ borg je dat dat iedereen met het juiste gevoel de deur uitloopt en dezelfde verwachtingen heeft ten aanzien van het vervolgproces.
Bovenstaand betreft een voorbeeld. De specifieke invulling is afhankelijk van de kenmerken en behoefte van de organisatie. TEN HAVE Change Management helpt en begeleidt jouw organisatie graag bij de vormgeving van een sessie waarin jullie aan de slag gaan met het VeranderCanvas.